כל המחקרים הינם תמימי דעים – לייעוץ עסקי יש השפעה מכרעת ומוכחת על רווחיות העסק, שימור העובדים בו וייעול ופיתוח של תהליכי עבודה.
בעולם העסקים מרובה האתגרים והקשוח של היום – ייעוץ עסקי אינו נחשב מותרות, אלא התנהלות אחראית של בעל העסק, שמצביעה על הבנת חשיבותו של היועץ העסקי בניהול ובארגון הפנימי של העסק וניהול תקין של משאביו.
המאמר בשיתוף חברת Frontis – ייעוץ עסקי
מטרתו של ייעוץ עסקי לעסקים הוא שיפור וייעול הביצועים הארגוניים, התפעוליים והפיננסיים של העסק והובלתו לתהליך של צמיחה, בידול מהמתחרים וחיזוק יכולתו להסתגל לשינויי השוק.
במסגרת הייעוץ העסקי, בונה היועץ העסקי לעסק תוכנית עסקית, מנתח את המגמות העכשוויות בשוק, בודק את התנהלות המתחרים, מגדיר אסטרטגיות פעולה בתחומים שונים, מעניק ליווי פיננסי ומשפר את ניהול המשאבים בעסק.
כך, שאם נגדיר בקצרה את תפקידו של היועץ העסקי, נוכל לומר שתפקידו הוא לייעל את תהליך קבלת ההחלטות בעסק ולשפר את תפקוד העסק בהווה ובעתיד.
בניית תכנית עסקית
לאחר שהיועץ העסקי מבצע אבחון מעמיק של העסק, מטרותיו, שיטות עבודתו, מזהה חוזקות וחולשות, בוחן את אסטרטגיות השיווק שלו וכדו' – הוא בונה עבורו תוכנית עסקית מותאמת אישית.
התוכנית כוללת: הדגשת יעדי העסק להווה ולעתיד הקצר והארוך, הערכת המשאבים הקיימים של העסק ולמולם המשאבים שיש להוסיף, ניתוח שוק מעמיק הכולל תחזיות עתידיות לתחום שבו העסק פועל וחידוד יתרונותיו אל מול המתחרים וגיבוש אסטרטגיות פעולה בתחומי התפעול השוטף, ניהול פיננסי, שיווק ופרסום וכדו'.
מחקר גדול שנערך בשנת 2023 על חשיבותה של תוכנית עסקית מצא, שחברות ועסקים שפועלים על פי תוכנית אסטרטגית ברורה וממוקדת בתחומים השונים מצליחים להגיע לשיפור ממוצע של כ-63% בביצועיהם העסקיים, הכוללים: רווחיות, צמיחה בהכנסות, שימור לקוחות קיימים והגדלת כמות לקוחות העסק – בהשוואה לעסקים הפועלים ללא תוכנית כזו.
היועץ העסקי מכיר בכך, שמבנה ארגוני של עסק שאינו מותאם למציאות הדינמית של השוק עלול לפגוע משמעותית בפרודוקטיביות וברווחיות של העסק. בשל כך, מבצע היועץ העסקי תהליך הנקרא בשפה המקצועית "מיפוי תהליכים". זהו מיפוי כל התהליכים המתבצעים בעסק, שניתוחם יאפשר לו לאתר צווארי בקבוק המעכבים את יעלות הביצועים, חוסר תיאום בין מחלקות, ביצוע משימות כפולות או לא נחוצות וכדו'.
לאחר זיהויים של גורמים מעכבים אלו, מגיש היועץ העסקי למנהל העסק תוכנית עבודה עם הגדרות תפקיד מדויקות לשיפור מבנה העסק והתהליכים המתבצעים בו. במהלך היעוץ העסקי ניתנים לעסק כלים תפעוליים וניהוליים מומלצים שיאפשרו לו לפעול בצורה יעילה ואפקטיבית, לצמצם עלויות ולהגדיל רווחים, לדייק את תחומי האחריות של בעלי התפקידים השונים ולהגביר את יכולתו של העסק להסתגל לשינויים במשק.
מחקר שכלל כ – 300 חברות מ-12 מדינות ופורסם בכתב העת "הרווארד ביזנס" בשנת 2022, מצא שעסקים וחברות שהשכילו להשתמש בשירותי יעוץ עסקי כדי לשפר את התהליכים הפנים –ארגוניים שלהם הצליחו להגדיל את תפוקת העבודה ב-21% בממוצע. כמו כן הם העלו משמעותית את שביעות רצון העובדים. נתון מעניין נוסף שעלה במחקר זה הוא – שהזמן ש"בוזבז" לצורך תהליכי קבלת החלטות ירד בכ– 35% !
עסק אינו יכול להצליח ולהתפתח אם יש לו בעיות בניהול הפיננסי. תפקידו של היועץ העסקי כולל גם את שיפור הניהול הפיננסי בעסק, כמו למשל: בחינת תזרים המזומנים ודוחות הרווח וההפסד, ניתוח רווחיות מוצרי העסק, קביעת גבולות אשראי, ייעול מדיניות התמחור, ביסוס שיטות פעולה שמגדילות את הרווחיות, בחינת כדאיות כלכלית של השקעות שאינן משתלמות מול השקעות שמניבות תשואה גבוהה וכדו'.
ובמילים מקצועיות – שיפור הניהול הפיננסי הוא ההבדל בין הישרדות העסק בשוק לבין יכולתו לצמוח תוך כדי התייעלות כלכלית.
כך גם נוכל ללמוד מנתוני דו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2022, המציין ש– 58% מהעסקים הקטנים שנסגרו בישראל דיווחו כי הסיבה המרכזית לכך הייתה בעיות של תזרים מזומנים.
פיתוח ההון האנושי של העסק
"הון אנושי" של עסק הינם עובדי העסק – יכולותיהם, כישוריהם, הידע והניסיון שלהם ולא פחות חשוב – המוטיבציה שלהם להשקיע במקום עבודתם.
הון אנושי הינו משאב חשוב ביותר והעסק אינו יכול להצליח ללא הון אנושי איכותי, מכיוון שהעובדים משפיעים ישירות על יעילות העבודה, על תפוקתה ועל שביעות רצון הלקוחות מהשירות הניתן להם.
לאור כל זאת – העובדים משפיעים על רווחיות העסק ועל יכולת ההישרדות שלו בשוק.
הוא פיתוח ההון האנושי של העסק והפיכתו לנכס אסטרטגי משמעותי להצלחת העסק.
לכן, תפקידו מתבטא בגיוס עובדים איכותיים לעסק ושימור כישרונות קיימים, תכנון הפיתוח המקצועי של העובדים באמצעות בניית מסלולי קידום והתפתחות אישיים, גיבוש תוכנית הדרכה והכשרה, פיתוח מנהלים, שיפור חוויית העובד וקביעת מדיניות תגמול לעובדים מצטיינים ובעלי מוטיבציה גבוהה.
לפי נתונים מהפלטפורמה המקוונת ללמידה והכשרה מקצועית של לינקדאין משנת 2023 אנו יכולים ללמוד, כי במחקר שנערך על נושא ההשקעה בכוח אדם בארגון, נמצא ש 94% מהעובדים שנשאלו אמרו שיישארו זמן רב יותר בארגון שישקיע בהתפתחות האישית והמקצועית שלהם.