סוגים של תהליכי ליווי עסקי ומה מתאים לכם

הרלוונטיות של עסקים בעולם דיגיטלי, שהופך לתחרותי יותר ויותר ככל שחולפות השנים, עלולה להיטשטש ובפרט אם בעלי העסק פועלים באוטומטיות ובשיטות עבודה מיושנות, במקום לעצור אחת לתקופה, לעשות "בדק בית" אמיתי ולקבל ייעוץ ממקור חיצוני ונטול אינטרסים. הדרך להצלחה איננה ברורה מאליה ולכן, כדי לייצר דומיננטיות בין שחקנים דומים רבים במשק ובעיקר כדי להצליח לשמר אותה, חשוב להבין גם מה לא עובד בתוך הארגון, מה מעכב אותו מלצמוח ואיך אפשר לייעל את העבודה ולייצר הצלחה ורווחיות.

שוחחנו עם לילך זיו, מייסדת מרכז זיו לייעוץ לעסקים, כדי להבין מדוע חשוב להתאים לכל ארגון את תהליך הייעוץ המתאים עבורו, וכיצד ליווי עסקי שנתפר למידותיו של כל ארגון באופן ספציפי, בסופו של דבר יקדם אותו לעבר היעדים בצורה האופטימלית.

מהו תהליך של ליווי עסקי ולאילו ארגונים הוא מועיל?

ליווי עסקי הוא תהליך שנמשך, בדרך כלל, מספר חודשיםוזה בגלל שטרסנפורמציה של כל מערכת, כזאת שיוצרת אפקט חזק ומשמעותי באמת, לא מתרחשת בין לילה. על מנת שיועץ עסקי יוכל ללוות עסק ולהעניק לו את "מגע הקסם" שלו, לא די בשיפור המוטיבציה של העובדים, בהרצאה אחת או שתיים או בסדנה יומית שהכלים שנרכשים בה מתפוגגים עם הזמן.

ההיכרות של היועץ עם העסק, עם התרבות הארגונית שלו, עם הגישה שלפיה הוא פועל ועם האנשים שנמצאים בו בכל יום ושעה, היא הבסיס לבניית תוכנית עבודה שמחזיקה מעמד למשך שנים, כזאת שלא רק "נותנת את הדגים" למנהלים, אלא ש"מלמדת אותם לדוג" בעצמם ומאפשרת להם להוביל את השינויוגם להעניק כלים לעובדים שלהם.

תהליכי ליווי עסקים מתאימים לסוגים שונים של ארגונים, החל מעסקים קטנים ועד לחברות ענק, החל מחנות שהיא עסק משפחתי שעובר מדור לדור ועד לארגוני הייטק חדשים.

כל עסק זקוק למישהו מבחוץ, שינתח את המצב הקיים, יציב יעדים ברורים וילווה את העסק ביישום של השינויים הנדרשים. בניית האסטרטגיה הנכונה היא עניין שונה בכל עסק, אפילו בין עסקים מאותו התחום, בעיקר בגלל שבכל מקום עבודה נמצאים ופועלים אנשים אחרים, ומטבע הדברים מי שמניעים את תהליכי השינויהם האנשים שעובדים בארגונים.

התועלת של עסקים מתהליכי ליווי וייעוץ מקצועיים, בסופו של דבר תלויה ביעדים שהוצבו מלכתחילה, כאשר בארגון אחד זה יכול להיות שיפור בממשקי העבודה, אצל השני שכלול שיטות השיווק והפרסום, אצל השלישי שיקום יחסי האנוש בין העובדים וכדומה. עם זאת, בשורה התחתונה, מטרת העל של הליווי העסקי היא להביא לעלייה ברווחים, להתפתחות של העסק ולצמיחה ארוכת טווח.

סוגים של תהליכי ליווי עסקיומי צריך להוביל את השינוי?

כיוון שכל ארגון הוא עולם שלם, גם תהליכי הליווי העסקי עשויים להשתנות בהתאם, מתוך הרצון להביא למיקסום התוצאות ולעמידה ביעדים שהוצבו. ישנם סוגים שונים של תהליכים, ביניהם תהליך שמתמקד באסטרטגיה אל מול מתחרים בענף, תהליך ששם דגש על שינוי בניהול הכספים בעסק, תהליך שמטרתו לשפר את התקשורת בין העובדיםומתאים במיוחד לעסקים משפחתיים בהם נושא זה נחשב לרגיש במיוחד, תהליך שהפוקוס שלו הוא בהתייעלות של מערך השיווק והמכירות, ועוד.

חשוב להדגישלכל עסק, אמנם, ישנם יעדים ספציפיים בתהליך הליווי העסקי, אך ישנה חשיבות ל"טיפול" בכל חלקי הארגון, ולא רק במחלקה שנחשבת ל"חוליה החלשה".

רק כאשר כל החלקים מהם מורכב העסק פועלים בסנכרון, החל מההנהלה, דרך מחלקת הכספים, האדמיניסטרציה, השיווק, המכירות, הייבוא וייצוא או כל מחלקה אחרת, פועלים מתוך הבנה שהם חלק ממערכת אחתרק אז מתחולל השינוי המיוחל, ונוצר בסיס חזק ואמיתי לצמיחה.

כדי שתהליך שכזה יצליח, חשוב שהמובילים שלו יהיו מקבלי ההחלטות בארגון, קרי המנהלים ובעלי התפקידים הבכירים. עם זאת, הטמעה של שינוי לא יכולה להגיע רק מכיוון אחד, כלומר מלמעלה למטה, לכן השיתוף של המנהלים את כלל העובדים בתהליך שהארגון עובר, לרבות הקצאת משאבים וכלים ליישום עבור כל העובדיםאם זה הדרכות, קורסים דיגיטליים, עבודה של אחד על אחד עם היועץ העסקיהוא חשוב כל כך.

עובדים שמרגישים שהם חלק בעל ערך במערכת, יהיו מוכנים בצורה טובה יותר לשינוי, ירגישו מחויבים לו, ישתפו פעולה בצורה טובה והארגון יוכל לצעוד כך בבטחה לעבר הגשמת היעדים שלו.

חזרה לעמוד הבית